Miniovn oversigt – Vi finder den bedste bordovn

På denne hjemmeside ser vi på en række forskellige miniovne og bordovne, der har gennemgået forbrugertest og –anmeldelser.

Vi slår fast, at der ikke er tale om ekspertvurderinger, der er udelukkende tale om anmeldelser og test foretaget af ganske almindelige forbrugere.

Vi giver desuden et overblik over de forskellige bord- og miniovne der findes samtidig med, at vi ser på, hvad forbrugerne tænker.

Det giver god mening at se nærmere på forbrugernes vurderinger, da det er dem der bruger mini- og bordovnene i deres hverdag. Deres vurderinger er langt vigtigere og langt mere effektive i forhold til at finde frem miniovnenes fordele og ulemper.

For at klæde dig bedst på til at købe en miniovn/bordovn, har vi valgt at medtage følgende punkter:

• Her er de bedste miniovne på markedet lige nu
• Det skal du tænke over inden du køber en miniovn
• Sådan holder du din miniovn uden brug af kemikalier
[ez-toc]

Her er de bedste miniovne på markedet lige nu

Det skal du tænke over inden du køber en miniovn

Teknisk har miniovnene udviklet sig enormt inden for de sidste år. Før var en miniovn stort set bare en ovn, du kunne varme noget i, mens der nu laves ovne af så fin kvalitet, størrelse og funktioner, at du sagtens ville kunne fremstille et måltid til hele din familie i miniovnen.

Som med alt andet har du altid mulighed for at købe en miniovn i forskellige prislejer og af mange forskellige fabrikater. Det allervigtigste for dig er i virkeligheden inden, du køber en miniovn at finde ud af, hvad dit behov egentligt er, og hvad skal du egentligt helt præcist bruge din miniovn til.

Tænker du, at du mest skal bruge den til at tø mad op og lave små opvarmede retter til dig selv? Er dit behov for plads og funktionalitet ikke så stort. Eller tænker du, at du skal kunne lave måltider til din familie deri? Har du meget bordplads eller er pladsen knap? Alt sammen tanker du skal tage med i dine overvejelser, inden du køber dig en miniovn. Men læs blot videre, for vi har samlet alle de punkter, vi mener er vigtige at tage med i betragtning, før du køber en miniovn.

Hvor stor må din miniovn være?

Inden du går ud køber en miniovn, er det vigtigt, at du gør dig overvejelser, om hvor meget plads den må optage i dit køkken. Dit køkken har jo ikke uendelige meter af bordplads. Det er selvfølgelige fedt at få en ovn, men du er nok også ret glad for at have bordplads til at tilberede din mad på. Så vær realistisk med bordpladsen – tag mål og undersøg, hvor stor den bordovn, du tænker at købe er.
For at opnå den optimale løsning i dit køkken, kan det være nødvendigt for dig at opstille en reol, eller en hylde i dit køkken, men husk at din miniovn skal være godt forankret, så den ikke falder ned eller vælter.

Hvad skal din miniovn kunne?

Det er klart, at du altid skal gøre dig tanker om, hvad det er, du vil have ud af dine køb? Så du bliver nødt til at spørge dig selv. Hvad skal du bruge din miniovn til? Skal du bare varme en færdigret, eller har du behov for en miniovn, der skal kunne rumme at lave mad til en familie? En sådan afvejning er særlig vigtig, når du køber en miniovn, da miniovnen afhængig af hvor mange funktioner og indstillinger den har selvfølgelig vil variere meget i størrelse.

Ved at kigge på dine behov i forhold til en bordovn, undgår du således at ende ud med en bordovn, der ikke matcher dit køkken eller forventninger. Mange miniovne kan både bruge overvarmen, undervarme og grill. Ofte har miniovnene dobbeltglaslåger, der betyder, at de holder godt på varmen. Derudover kan man få miniovne, der kan varme helt op til 230 grader med en timer der kører til 60-90 minutter, hvilket jo betyder, at du kan lave næsten alt i din miniovn.

Det er altid en god idé at spørge forhandleren eller lave en søgning på nettet i forhold til, hvad din miniovn kan.

Hvad skal din miniovn koste?

En miniovn findes i alle prisklasser, men efterhånden findes mange miniovne også i den mere prisvenlige klasse. Du kan vælge en ovn med mange funktioner, hvor du vil kunne lave fulde måltider, og du vil kunne finde en ovn, der måske ikke er så avanceret, men måske mest er til at varme småretter og tø mad op i.
Tænk over at jo flere funktioner du vil have din miniovn skal have, jo højere pris må du naturligvis forvente. Gør dig overvejelser om, hvad der er dit budget, og forsøg at lave søgninger, der matcher dit budget og dine behov for ovnens virkemåde.
Der findes ovne i mange forskellige fabrikater, disse findes med forskellige funktioner, og i meget forskellige prisklasser. Hvis du er på udkig efter en billig miniovn, kan det være en god idé at gå efter de mindre kendte producenter, hvor du ofte vil opnå samme funktioner, som de lidt dyrere fabrikater.
Hvis du er ligeglad med fabrikatet, er der ingen grund til at gå efter de dyrere. Du vil sagtens kunne finde en ovn i den mere prisvenlige kategori, der passer til dine behov.

Hvordan virker din miniovn?

Udviklingen inden for miniovne har gået stærkt, og du vil sikkert blive overrasket, over alt det en miniovn kan. Hvis du er er tvivl, er det altid en god idé at se en virkeligheden. Måske har du et familiemedlem eller en ven der ejer en miniovn, der gerne viser frem og viser hvad den kan? En hurtig gennemgang af denne ville hurtigt kunne spore dig på vej i miniovnens forskellige indstillinger og funktioner. Ofte er der miniovne også fra producentens side lavet en fin video eller brugsanvisning på dansk, der hurtigt hjælper dig igennem alle miniovnens funktioner.

Miniovn eller mikrobølgeovn

En mikroovn har den egenskab, at den opvarmer maden ved hjælp af mikrobølger og en miniovn opvarmer maden ved hjælp af varmestråling. Betydningen for maden er, at mikroovnen ikke giver en maden en stegeskorpe, men nærmere koger maden. Nogle miniovne er kombinationsovne, der kan både bruge mikrobølger og almindelig ovnvarme. Gør dig selv klart, hvilket behov du har. Pladsen er jo afgørende, når man er på jagt efter en miniovn, og man kan meget nemt blive forført af alle mulige forskellige funktioner, men du vil opleve, at jo flere funktioner, jo mere fylder miniovnen.

Sådan holder du din miniovn næsten uden brug af kemikalier

En miniovn, hvor du laver familiens mad, vil efter et stykke tid begynde at blive beskidt, og ikke ret mange har lyst til at lave mad i en beskidt ovn. Du kan spare meget tid på rengøring ved at forsøge at holde din ovn ren, ved dagligt at tørre den over med en klud, indvendigt og udvendigt. Bageplader og riste kan også men fordel gøres rene, efter hver gang du har brugt dem i f.eks. opvaskemiddel og med en skuresvamp. Hvis du på den måde hele tiden sørger for, at din ovn er ren og pæn, undgår du de store tidskrævende rengøringer. Men du kommer selvfølgelig ikke helt uden om, at du regelmæssigt skal i gang med den lidt større rengøring, end du plejer.

Er ovnlågen beskidt

Det kan ikke undgås, når man laver mad, at der kommer til at afsætte sig madrester på lågen i ovnen. Det ser uhygiejnisk ud, men til gengæld rimeligt nemt at komme det til livs ved hjælp af en glasskraber. Glasskraberen er et uhyre effektivt redskab, og du vil hurtigt få en meget flot resultat.

Rengøring af bageplader og riste

Det allernemmeste er at du løbende holder dine plader og riste til miniovnen rene. Men i alle husholdninger oplever man, at man ikke når de afsatte mål, og pludselig har skidtet sat sig fast. Men heldigvis er der også råd for dette, og det endda på en mere skånsom måde end traditionelle ovnrensningsprodukter. Du smører ovnplader og riste ind i brun sæbe, lader dem ligge i tætsluttende plastikposer et døgn tid. Når tiden er gået kan du tage plader og riste ud af poserne, rengøre dem i vand. Hvis smudset er meget indgroet, kan du med fordel gentage behandlingen og supplere med en ordentlig omgang knofedt.

Ovnrummet i miniovnen bliver funklende rent

Der findes et hav af traditionelle rengøringsmidler til miniovne og ovne. Alle sammen virker og er effektive, men inden du suser ud og køber masser af kemikalier til din miniovn og dit hjem. Kan du prøve at gøre brug af nogle lidt mere skånsomme metoder for dig og din miniovn. Et gammelt husråd er at tage en halv kop natron og røre den op med et par skefulde vand. Derefter smører du miniovnen ind med en børste, du kan eventuelt bruge en gammel tandbørste, der hvor det er svært at komme frem med en almindelig børste. Lad ovnen stå natten over og tør natronblandingen af. Ovnen bliver funklende ren, og bliver den ikke det første gang, kan du med fordel forsøge behandlingen af din miniovn en gang mere. Husk altid at slukke for strømmen inden du gør miniovnen ren.

Ventilationsfiltre – miniovnens skjulte smudsfælder

I de fleste moderne miniovne, sidder der et ventilationsfilter. Dette glemmer man ofte i sin rengøring, men det kan få store følger, hvis man ikke husker at gøre det rent. Hvis du helt overser filteret, vil du efter en periode opleve en større og større tilsmudsning af filteret. Til sidst er det muligt, at det ender med at miniovnen mister noget af sin funktionalitet, eller i hvert fald noget af sin evne til at varme. Derfor er det vigtigt, at du gør miniovnens filtre rene. Det gør du ved tage dem ud. Hvis det kræver værktøj at afmontere ventilationsfilteret, er det vigtigt, at du altid slukker for strømmen, inden du går i gang. Du kan, når du har afmonteret filteret fra din miniovn skylle det igennem med vand. Men du kan og stille det i opvaskemaskine, og give det en omgang her. Her skal du være opmærksom på, at ikke alle ventilationsfiltre kan tåle rengøring i opvaskemaskine. Det bør du undersøge i brugsanvisningen inden du går i gang.

Dårlig lugt

Hvis din miniovn er kommet til at lugte dårligt, og du ikke kan få øje på gamle madrester, eller andet smuds, hvor lugten skulle kunne komme fra. Kan du fylde en bradepande med vand og saften fra 2 citroner. Sæt ovnen på 50 grader og lad den stå og dampe igennem i et par timer. Tag derefter citronvandet ud og tør ovnen af. Lugten skulle nu meget gerne være helt forduftet sammen med duften af citron.

Hvis din miniovn begynder at slå gnistre og ose kraftigt, skal du med det samme sørge for at tage strømmen, og få en reparatør til at se på din ovn, da det kan være tegn på at den er gået i stykker.